facebook Klub Kudy Kam

Hlodavci (Rodentia)

Hlodavci (Rodentia) jsou nejpočetnějším řádem savců vůbec. To tvoří 40% všech savců. Vyskytují se na celém světě, s výjimkou Antarktidy.
Jejich typickým znakem je uspořádání zubů. Přední zuby jsou přeměněny v řezáky, u nichž je sklovinou pokryta jen přední strana. Řezáky jim celý život dorůstají, a tak si je hlodavci musí neustále obrušovat okusováním větví, zrnin a podobně. Díky většímu obrušování měkčí zadní části si zuby udržují stále ostrou hranu. Špičáky jim chybí úplně, a tak je na lebce patrná mezera.
Většina hlodavců je malá. Mezi nejmenší druhy vůbec patří například myš africká (Mus minutoides), která v dospělosti, i s ocasem, měří max. 6 cm a váží asi 7 gramů. Podobné, nebo ještě menší velikosti je pak například tarbíček pákistánský (Salpingotulus michaelis). Na druhé straně největším hlodavcem je dnes kapybara mokřadní (Hydrochoerus hydrochaeris) s váhou až 80 kg. Největším hlodavce všech však byl příbuzný morčat a kapybar Josephoartigasia monesi. Ten vážil tunu, možná až přes 2,5 tuny a žil před 2-4 miliony let v Jižní Americe.

xnxx porn